Fågelmatningen i "lill-skogen" är igång och jag hade en första sittning med kameran i det gömsle som jag byggt upp där under förra vintern. Under ungefär en och en halv timme visade sig 13 arter däribland den större hackspetten och grönfink.

Klicka på bilden för att förstora bilden.​

Läs hela inlägget »

Efter att höstens matning av fåglarna i skogen hade dragit igång så tog det ett tag tills jag kunde köra en gömsle fotografering där. Men när jag väl fick till en sittning med tältgömslet så dök både nötskrikor och en större hackspett upp. Otroligt att uppleva på så nära håll.

Läs hela inlägget »

Vintersolen gassar för fullt och ljuset är underbart. En stor fördel med vintern är att inte solen går så högt upp på himlen och i princip kan man fotografera med fint ljus hela dagen.

Här är några bilder från dagens lilla promenad.​

Läs hela inlägget »
Etiketter: vintersol

Att fota örn i Norge.

Tiden var inne för en dröm att gå i uppfyllelse, att fotografera örn på nära håll. Torsdagen den 5 december begav jag mig till Norge och den lilla orten Laufsnes som ligger i Flatanger kommun. Flyget gick till Trondheim och därifrån vidare med tåg för att bli upphämtad av Ole-Martin Dahle. Mannen som har skapat en koncept kring naturupplevelse och framförallt örnar, kungsörn och havsörn. Det var lovat snö och blåst vilket skulle ge extra krydda på bilderna, även om man självklart inte kan räkna med någonting när det gäller fågelfotografering.

Alla bilderna är klickbara och visas då i störra format.

Gömslefotografering.

Resan annordnades av den norska fototidningen Natur Og Foto och vi var 7 personer totalt som hade bokat in oss. Vi hade tre dagar på oss och blev indelade i två grupper. Första dagen skulle jag testa det nya örngömslet där bland annat ett kungsörnspar höll till. Man beger sig till gömslet tidigt på morgonen när det är mörkt  för att inte störa örnarna.
Det gick några timmar innan en kungsörn kom och satte sig på åteln (maten i form av en död räv) och fotograferandet kunde börja. På eftermiddagen åkte vi tillbaka till de hus vi bodde, vilket Ole-Martin Dahle låter sina gäster bo i under vistelsen. Det visade sig att den andra gruppen hade fått actionbilder med kungsörnar som slogs och vi var så klart ivriga att prova det gömslet dagen därpå.
Det blev actionbilder på det andra gömselt dagen därpå och det pågick många fighter över maten.
Helt otroligt att se stora kungsörnar på nära håll slåss om maten.

Fiskande havsörn.

Sista dagen var det dags att ge sig ut på havet i Ole-Martin Dahles båt. Syftet var att få bilder på fiskande havsörn. Det finns många havsörns revir i området och vi behövde inte åka långt innan första havsörnen visade sig. Ole-Martin Dahle viftade med en fisk i handen och slängde ut den i havet. En stund senare så kom havsörnen och tog den och då gällde det att vara med. Vi fick nog 15-20 dyk under våran tur och det var en otroligt upplevelse.

Bildspel

Bildspelet ses bäst i fullskärm och med bästa möjliga kvalitet inställt, Full HD.

Kreativt fotograferande.

När du är i väg i flera dagar och har fått de där "måste" bilderna så kan du jobba med kreativ fotografering vilket inte är lika självklart att skapa jämfört med "måste bilderna". Några bilder blev det och nedan ser du lite olika bilder med långa slutartider vilket nästan blir som en oljemålning.

Läs hela inlägget »

Upp tidigt en morgon och ner till havet för att sätta upp fotogömslet. Placerade gömslet precis vid en liten pöl vid den delen av stranden där jag vet att vadarna brukar hålla till när de flyttar. Helt plötsligt landade familjen grågås precis utanför gömslet och tog sig en titt i vattnet. Eftersom de bara var 5-7 meter bort så vill man ta det försiktigt i gömslet och inte röra sig för mycket. Men eftersom jag använder ett spegelglas i fronten på gömslet så fåglarna bara ser himlen (eftersom det är lutat lite snett innåt i överkant) så kan jag ändå röra mig ganska mycket inne i gömslet. Detta ger tex möjligheter att sätta på en konverter, justera stativet, uträtta vissa behov :)....
Glöm ej att slå över till någon HD kvalitet när du tittar på filmen nedan.

300mm f5.0 1/2000 ISO 1000
300mm f5.0 1/2000 ISO 1000
Morgongympa! 300mm f5.0 1/1600 ISO 1000
Läs hela inlägget »

Våren är nu avslutad och sommaren har börjat. En bild säger mer än 1000 ord så här nedan följer några tusen ord i form av bilder från våren. Våren erbjöd så klart havsöringspremiär med ett strålande väder. Under våren fick jag också möjlighet till två gömsle plåtningar vilket ledde till bilder på en småspov. 1:a maj bjöd på kallt och strålande solsken. 10-15 strandskator spelade framför gömslet, häftigt upplevelse på så nära håll.
Slutligen en styltlöpare som attackerar en sothöna tagen på semestertrippen till Mallorca. Ingen toppenbild men visar ett beteende där sothönan är inne på styltlöparens område. Den var inte välkommen kan man säga.

Strandskator. 600mm f6.3 1/1250 ISO 560
Småspov. 600mm f6.3 1/1000 ISO 2800
Havsörings premiär. 11 mm f11 1/1000 ISO 100.
Solnedgång. 300 mm f4 1/125 ISO 640.
Styltlöpare attack. 150mm f4 1/400 ISO 100.
Läs hela inlägget »

Då var det alltså dags för naturfotografen att fotografera ett bröllop för första gången. Det är väl inga problem? Nja...helt självklart är det inte, det krävs väldigt mycket planering inför uppdraget. Så bort med tidiga morgontimmar krälandes i leran till snygga porträtt och brudpar. Då kör vi!

 

Foto: Erik Wahl
50mm F1.8 1/200 ISO100

Planering

Efter mycket planering var det då alltså dags. Lördagen den 2:e mars 2013 och jag skulle fotografera ett bröllop. Hade skrivit ner bildtankar och gått igenom dagen igen, och igen.....och igen. Nu gällde det! Utomhus sessionen skulle plåtas på Bohus Fästning i Kungälv.

 

....och så vädret förstås, som är så viktigt på sin stora bröllopsdag. Dagarna innan hade varit kanon och nu hoppades vi på att det skulle bli bra även denna dag. Tyvärr blev det helt tvärt om; isande kyla och snudd på storm. Mycket går att styra men vädret är vad det är och det hade jag funderat mycket på innan. Bara det höll upp så fixar jag det gick mina tankar, och det gjorde det. Det regnade inte en enda droppe och på bilderna så syns det inte vilken isande kyla och vind som brudparet fick utstå. Fantastiskt bra jobbat brudparet!

Foto: Erik Wahl
35mm F1.8 1/250 ISO100
Isande kallt, då får bruden ha vantar på sig mellan fotosessionerna.

Varmare inne...

Inomhus sessionen var i närheten av Bohus Fästning nämligen hotel Fars Hatt. Här fick det bli närbilder på ringar, brudbukett men även detaljbilder som nedan där brudgummen fixar till sin manschettknapp. Det var väldigt skönt att komma in, tyckte nog alla, och få lite värme. För efter inomhus sessionen var det iväg till kyrkan.

35mm F1.8 1/250 ISO1250

Underbart med assistent

Att ha en assistent vid bröllopsfotografering är superbra. Min gode vän Erik Wahl gjorde ett kanon jobb denna dagen. Han var noga utvald för uppdraget för inte bara kunde han hålla blixten och ge mig andra objektiv utan under sessionerna ge mig tips om nya vinklar som jag inte tänkt på. En annan del som är otroligt värdefull är att man får med två vinklar i kyrkan och med en assisten går det också att fånga bakom kamera bilder som är kul.

 

I bilden nedan tex befinner jag mig längst fram i kyrkan och Erik kunde då ta några bilder precis innan dörren öppnas in till kyrkan och brudparet skall gå in. Kanon!

Foto: Erik Wahl. 31mm F6.3 1/160 ISO400.

Fler bröllop?

Fler bröllop.....? Ja vi får väl se men det var otroligt roligt.  Nu har jag i alla fall plåtat ett och det gick vägen. Brudparet är nöjda med de 40 bilder (av ca 1000) de fick leverade. Nu är våren här och då är det tidiga morgontimmar och naturbilder som gäller.

 

Till sist vill jag tacka Benny Ottoson för stor inspiration till de bilder jag tog den 2:e mars.

Läs hela inlägget »

Byggde förra sommaren ett fågelbad med tanken att få fina spegelbilder på olika fåglar. Läs äldre blogginlägg om fågelbadet.. Fick under våren snygg mossa på plats och nu under semestern äntligen möjlighet att sätta mig. Hoppas på skarpare bilder om jag får changs att sätta mig fler gånger men känns skönt att fågelbadet fungerar och att resultatet blev hyfsat enligt plan. Placeringen måste tänkas om då ljuset inte är kanon, trodde det från början. Har  andra tankar om förbättringar till nästa år som exempelvis fotolampa för bättre ljus (en fotostudio i naturen helt enkelt) samt högre vattennivå och lägre fotonivå. Måste säga att fåglarnas beteende är otroligt häftigt att observera bakom spegelglaset på bara några meters avstånd utan att dom har någon aning om att det sitter en galen fotograf bakom glaset. Kolla även in videoklippet längst ner i detta inlägg, glöm inte ändra till HD.

Bofink vid fågelbadet. 270mm f2.8 1/100 ISO 500
Läs hela inlägget »

Den 26 maj var det dags för den efterlängtade workshopen med Brutus Östling. För min del handlade det mycket om att bara träffa Brutus och prata med honom om olika saker men självklart såg jag fram emot workshopen. Ska i detta blogginlägg försöka redogöra för upplägget. Platsen var i Eslöv och Trollenäs slott.

 

Samling för oss morgonpigga skedde klockan 04.30 i Trollenäsparken där Brutus mötte upp oss. Han skulle rigga sin utrustning för dagen så vi gick en liten slinga runt slottet. Om man trodde detta skulle ge fotomöjligheter så var det svårt eftersom det alltid är svårt när man ska gå i grupp. Fick se ett glada (fågeln alltså) bo men ingen glada. Säkert ute för att fixa morgonkäket till ungarna.

Väl tillbaka så kom Brutus med och vi gick ner i parken, morgonljuset hade nu blivit kanon och enligt Brutus fanns det lite andungar nere i dammen. Vi gick dit och som ni ser nedan så blev det lite fotograferande av dessa.

 

Klockan hade blivit halv åtta så vi drog oss innåt för frukost och sen dags för workshopen.

Gänget samlat vid dammen. Foto: Jenny Eliasson (själv låg jag och krälade utanför bild).
En andunge i dammen blev dokumenterad. 420mm f4 1/1000 ISO 400.

Efter frukosten klev vi upp en våning i den kaffestuga vi befann oss i och Brutus satte igång med workshopen. Den skulle bli helt teoretisk och så mycket man kan få in på en dag. Var förbered på korvstoppning av information och laddade med datorn för att skriva det som kändes vettigt att ta till sig.

 

Brutus började med att känna lite på oss som deltagare och undrade lite vad vi kunde. Gruppen (14 stycken) var en salig blandning av folk och alla med olika nivåer innom naturfotografering. Grundliga saker diskuterades ganska övergripande som bländare, slutartid och iso. Brutus gick vidare med bildspel från hans olika fotograferingar. Själv har jag lyssnat på hans föreläsningar så det blev en del upprepning, skillnaden denna gången var att han gick in i detaljer. Han pratade om hur ljuset kom, vad klockan var, hur han var positionerad, vad han hade för objektiv, kamerainställningar och i princip det mesta som man kan prata om en bild. Vi ställde frågor kring olika saker och ibland blev det en diskussion om det där med äktheten i bilden eller hur vida man ska mata fåglar för att få de bilder man vill.

 

Brutus fortsatte med bildspel efter bildspel, den ena bilden mer fantastisk än den andra. Ibland stannade vi länge vid en bild där frågorna var många, diskussion gällande det tekniska eller vilken typ av gömsle Brutus hade använt. Klockan blev 12 och det var dags för lunch.

Brutus berättar om en av de senare resorna till Alaska där han fotograferade vithövdad havsörn.

Efter lunchen fortsatte Brutus med ett bildspel till och vi halkade in på gömslefrågor. Brutus berättade om hur mycket energi man kan lägga ner på att få till ett gömsle, vinklar på sittpinnar och hur man kan mata fåglar så dom ska sitta snyggt på dessa. Han ska själv bygga ett par gömslen till den kommande vinterna som han hoppas mycket på.

Senare under eftermiddagen gick Brutus in på området bildhantering. Han tog fram några bilder och visade med vilka medel han arbetade med bildhantering. Snabba tips för att sitta så lite framför datorn så möjligt men ändå få till bilden på ett bra sätt. Alla är väl ganska överens om att en viss justering i datorn krävs för att bilden ska bli fulländad. Brutus visade dock bevis på att de nya kamerorna levererar otroligt bra bilder i JPG format. Att processa en RAW bild tar några minuter (roligt eller inte) så JPG kanske är framtiden ändå, tänkvärt tycker i alla fall jag.

Klockan började närma sig fem på eftermiddagen och alla kände sig nog rätt färdiga efter att varit upp sen klockan 4 på morgonen.

 

Dagen gav mig otroligt mycket snabba tips, vilket var tanken med workshopen enligt Brutus. För min del så fungerar hans upplägg att prata om olika bilder och ställa frågor mycket bra. De som hoppades på ett kompendium med en tydlig röd tråd hade nog blivit besviken. Men konceptet fungerar på mig i alla fall och jag var otroligt nöjd med dagen. Har många tips med mig hem som skall testas dels nu under den kommande sommaren och hösten men även i vinter.

 

Kan varmt rekommendera att åka iväg på en workshop för att få inspiration och lära sig hur man ska gå tillväga. Det finns självklart längre resor man kan åka på men dels så kostar det betydligt mer och det kan kanske vara svårt att få ihop rent tidsmässigt.

 

Läsa böcker är också en bra källa till kunskap och inspiration. Brutus håller på i detta nu med sin nya bok om just detta ämne. Läs utdrag ur boken som kommer ut i höst!

 

Kolla även in http://www.osphoto.se/ för att läsa om Brutus Östling och Tom Svenssons kursutbud.

Läs hela inlägget »

Så fick jag tid att testa madrasstricket på riktigt. Upp tidigt på morgonen och ner till havet. Jag hade testat att flyta på madrassen en gång innan och denna gången skulle det ske med kameran. Hur skulle det kännas att ligga där och flyta runt? Väl nere i vattnet så väntade jag tills solens strålar gav ett fint morgonljus. Då var det alltså dags! Det gick bra att lägga sig, tog sikte på de stranskator som hade landat längre fram. Det visade sig vara väldigt grunt men jag flöt trots allt och kunde paddla med fötterna. Tårna gick faktiskt i botten så de kunde få hjälpa till också. Tog mig sakta men säkert framåt. Kändes stabilt och jag var inte orolig att ramla i med kameran. Detta kommer gå bra! Tog mig framåt mot strandskatorna och tog några bilder längs vägen. Fortfarande på ganska långt avstånd. Rätt var det var så tog det stop och jag hade strandat på botten, det blev helt enkelt för grunt. Det visade sig att jag inte komma runt på något sätt så jag fick helt enkelt försökta ta mig genom. Detta gjorde att jag var tvungen att resa lite på mig och då drog sig strandskatorna längre bort eftersom dom nu upptäckte mig. Väl över så var det fritt vatten igen, tills nästa bottenkänning. Resultatet blev några bilder men jag blev inte nöjd. Det som visade sig vara bra var att man kan flyta fram på vattnet och inte störa fåglarna. Det var faktiskt inte förrän jag började resa lite på mig som dom flyttade på sig. Nästa gång ska jag ta en annan väg där jag vet det är lite djupare. Då kan jag nog komma ännu närmare. Man får en kanonbra låg vinkel och kan man bara hålla sig på lite djupare vatten så ska nog bilderna ramla in så småning om.

Stranskator. 600 mm f8 1/320 ISO 200.
Läs hela inlägget »

Senaste 5 inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Etiketter